Gebruiken & Tradities

Tradities in de gemeente Uelsen

Klootschieten

Klootschieten, in het Grafschaft bekend als 'Kloatscheeten', is in deze regio erg geliefd. Op de rustige veldwegen wordt deze sport vooral beoefend in de koude wintermaanden. Op een vooraf uitgestippelde route doen twee teams hun uiterste best om de kloot (een houten schijf verzwaard met lood) zo ver mogelijk te 'schieten'. Uitgerust met een bolderkar, bier en schnaps, blokjes kaas etc. draait het allemaal om gezelligheid. Een dagje klootschieten is pas echt geslaagd na een flink bord boerenkool met metworst en vaak zelfs een klootschietfeestje. Boeken is mogelijk bij bijna alle restaurants.

Midwinterhoornblazen

Het Midwinterhoornblazen is een eeuwenoud gebruik dat zowel in de Grafschaft Bentheim als in Nederland werd beoefend. Aan de ene kant moest het blazen boze geesten verdrijven, aan de andere kant werd een goede oogst en bescherming tegen ontberingen gevraagd. Het diende echter ook als communicatiemiddel tussen boerderijen als iemand hulp nodig had. De midwinterhoorn is verwant aan de alpenhoorn en de lure, een Scandinavische hoorn. Er wordt op een hoorn tegelijk geblazen. Bij helder en koud winterweer is de midwinterhoorn op een afstand van 10 km of meer te horen. Het eeuwenoude gebruik wordt rond de jaarwisseling door meerdere blaasorkesten in de Duits-Nederlandse grensregio uitgeoefend. Op de vierde adventsdag vindt een grote midwinterhoornwandeling plaats. Tijdens een uitgestippelde wandelroute van circa 10 tot 12 kilometer of een kleine wandeltocht van circa 6 kilometer klinkt op 25 plekken de midwinterhoorn. De data in de gemeente Uelsen (Wilsum & Uelsen) vindt u in de Online-Evenementenkalender.

 

Historisches Silvesterschießen

Op oudejaarsdag treffen de Historische IV. Kompanie van de Bentheimer Landwehrbataillons elkaar in uniform voor het "Silvesterschießen" achter het gemeentehuis van Uelsen. Hoor en zie, hoe op een unieke manier afscheid genomen wordt van het oude jaar!

 

 

Beijern

An Weihnachten und zum Jahreswechsel ertönen die Kirchenglocken in verschiedenen Orten der Grafschaft auf besondere Weise: Die alte Tradition des Beijerns wird bis heute mit großem Engagement gepflegt. So auch in der ev. ref. Kirche in Uelsen. Während in einigen Kirchen in der Grafschaft direkt an den Glocken gebeijert wird, halten sich Glöckner und Zuschauer in Uelsen eine Etage tiefer auf. Drei dicke Seile hängen von der Decke herab, die oben im Glockenstuhl mit quer gespannten Tauen verbunden sind. Diese sind an den Klöppeln befestigt, so dass durch Zug an den herabhängenden Seilen der Schlag gegen den Bronzekörper erfolgt und der charakteristische Klang entsteht. Die Glocken selbst verharren - im Gegensatz zum herkömmlichen Läuten - in ihrer Position und schwingen nicht. In Uelsen unterliegen die Anschläge einem festen rhythmischen Muster, wobei stets die kleine, die mittlere und die große Glocke nacheinander ertönen - lautmalerisch ausgedrückt ein immer wiederkehrendes "Ding-Dang-Dong".

Het lijkt erop dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt als uw webbrowser om toegang te krijgen tot onze site.

Om praktische en veiligheidsredenen raden we u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet altijd de volledige inhoud van onze website weer en biedt niet alle benodigde functies.